Vattenskador under vintern

Något av det jobbigaste man kan råka ut för som fastighetsägare är vattenskador. Vattnet har en förmåga att leta sig ner i olika material och orsaka problem med mögel, rost och även sprickbildning eftersom till exempel trä sväller lite när det blir blött. Ibland är det svårt att upptäcka en vattenskada eftersom den drabbar skikt i fastigheten som vi inte kan se. Som takbjälkar uppe på vinden eller de delar av golv som döljs av olika slags mattor. I den här bloggposten ska vi titta lite extra på vattenskador som riskerar att inträffa under vintern.

Problem i hus som står tomma

Vintersäkra ditt fritidshus genom att tömma alla rör på vatten innan det fryser till. Ett rör eller ett vattenlås som är fullt med vatten kan spricka när vattnet fryser till is eftersom det då expanderar och i värsta fall spräcker röret. Ett annat sätt att försäkra sig mot dylika problem är att ha underhållsvärme i fritidshuset. Så länge det är åtminstone ett par grader inomhus kommer inget vatten att kunna frysa. Det regleras med hjälp av en termostat. Man måste dock vara lite på sin vakt mot långa strömavbrott som sätter termostaten ur spel, det är alltid säkrast att tömma sitt system på vatten när en hus kommer att stå tomt.

Lär känna ditt hus

Hus som lämnas utan tillsyn kan drabbas av många olika problem på vintern. Om mycket snö, nära huset, smälter snabbt kan vatten tränga in i husgrunden om den inte är ordentligt dränerad. En fuktig och kylig källare är en bra grogrund för mögel. Läckande rör och element kan också orsaka problem om det tar lång tid innan man lägger märke till problemet. Ofta tar det åtminstone ett år innan man lärt känna ett hus. Har du köpt ett nytt fritidshus är det en bra idé att åka dit en gång i månaden för att se hur det klarar sig under olika årstider.

Comments are closed.