Stambyte

Ett stambyte innebär vanligtvis att alla huvudrör och ledningar som transporterar vatten i en byggnad byts ut. Det finns avloppsledningar och tappvattenledningar. Tappvatten är det som kommer ur kökskranen bland annat. Stambyte kan också innebära att stammar till el, gas och radio/tele byts ut, men när det talas om stambyte är det vanligen vatten som menas.

Anlita endast kunnigt folk

När det görs ett stambyte är det oerhört viktigt att det är erfaret och certifierat folk som gör detta. Gamla ledningar ska tas bort och nya ska installeras, och det kräver en hel del rivande i väggar och golv, beroende på var ledningarna sitter. Det kan ta flera veckor innan allt är klart, särskilt om det är flerfamiljshus det är frågan om. Äger du ett hus och funderar på om det är dags för stambyte så kan Stambytesgruppen.se i Stockholm ge dig experthjälp. De vet vad de gör och har lång erfarenhet av VVS.

Stambyte eller relining?

Det är inte alltid som gamla stammar faktiskt behöver bytas. Det händer ofta att många stambyten sker för tidigt och att de gamla stammarna faktiskt har några år kvar. Förr gjordes stammarna i gjutjärnsrör och de hade en rejäl tjocklek. Idag kan du välja på en tunnare variant av gjutjärn, plast eller rostfritt stål. Ett gammalt rör kan få sin livstid förlängd genom relining, som innebär att de gamla ledningarna rensas och fylls med nytt och fräscht material som exempelvis en kraftig slang som tätar eventuella sprickor. Med relining kan ofta stambytet skjutas upp ett tag, men det är inte ett permanent alternativ till regelrätt stambyte, utan endast en lagning på slitna rör. Det är även billigare än ett fullt stambyte.

Tar tid

När stammarna byts i ett flerfamiljshus tas vanligtvis samtliga lägenheter, och eftersom arbetet är så omfattande i badrum och oftast även kök så det läge att sätta in nytt käk och badrum efteråt. Det är inte ett måste att göra om hela köket, men badrum och toalett behöver totalrenoveras med nytt kakel, golv och väggar. Under tiden bytet sker finns heller inte toaletten eller köket tillhands med möjlighet till rinnande vatten eller toabesök, varvid det hämtas vatten utanför lägenheten och tillfälliga toaletter och duschar ska tillhandahållas av hyresvärden. Det väsnas och dammar en del och kan dessutom medföra den ljuvliga doften av avlopp, så det är bara att ha tålamod. Det blir snart fint och fräscht igen.

Det finns dock fall där stambytet har avstannat halvvägs på grund av olika orsaker, bland annat bråk. Aftonbladet skriver om ett bråk i bostadsrättsföreningen som stoppade hela stambytet och lämnade de boende med ofärdiga badrum som inte går att använda. För att undvika att detta händer i din bostadsrättsförening kan det vara bra att hålla koll på vad som gäller. Vilka rättigheter och skyldigheter som finns.

Enligt bostadsjuristerna kan ingen lägenhetsinnehavare, boende i hyresrätt eller bostadsrätt, neka att folk kommer in för att göra viktigt underhåll och reparationsarbeten. Bestämmer styrelsen eller hyresvärden att det ska bli stambyte kan således inte en enda person stoppa det eller vägra tillträde, det är bara att gilla läget. Men fräscht blir det efteråt.

Comments are closed.