Många fördelar med luftvärmepump

Står du i valet och kvalet när det gäller att välja uppvärmning för villan? Då kan det vara läge att titta lite extra på luftvärmepumpar, som är mycket populära. Det här är en relativt billig investering jämfört med andra former av uppvärmning, exempelvis bergvärme och liknande. Driftskostnaden är mycket låg och du sparar mycket pengar redan på kort sikt. Samtidigt är en luftvärmepump något som är bra för miljön. Visst, den kräver el för att drivas men samtidigt använder den luft utifrån som konverteras till värme – eller kyla, om den används som luftkonditionering. I en bostadsrättsförening kan det vara en teknisk förvaltning som ordnar allt det praktiska kring införskaffandet av värmesystem, men som privatperson i egen bostad ligger förstås den uppgiften på dig.

Mycket att välja på

Att hitta en luftvärmepump som motsvarar behoven är lätt, det finns en mängd varianter på marknaden som varierar både i pris och i effekt. I vissa fall kan det vara nödvändigt att skaffa ytterligare en värmepump, beroende på bostadsyta och hur planlösningen ser ut. Det allra smidigaste är att köpa både värmepump och installation på samma gång, istället för att ordna detta separat. Den firma du köper luftvärmepumpen av erbjuder i regel inte enbart installation, utan också ett serviceavtal där de kommer hem till dig och gör rent värmepumparna med viss regelbundenhet (inte sällan vartannat år).

En luftvärmepump ska du inte installera på egen hand, eftersom det krävs viss teknisk expertis för att det ska bli rätt. Det du kan göra själv är att tvätta rent de filter som sitter i maskinen, där det samlas damm. Genom att utföra det underhållet varannan vecka håller du maskinen så ren du kan mellan de servicetillfällen som är planerade.

Comments are closed.