DIY vid badrumsrenovering – ja eller nej?

Inför en renovering tar man ofta in offerter från olika hantverkare för att få en uppfattning om hur mycket det kommer att kosta. Siffrorna på pappret kan i många fall göra en mörkrädd och kanske till och med få en att tänka om – kanske kan man stå ut med den slitna, blågröna plastmattan i badrummet ett tag till, trots allt? Just när man ska renovera badrummet känns det kanske tryggast att låta hantverkare göra allt, för att undvika problem med försäkringen när eventuella fuktskador uppstår. Men det behöver inte vara så att man avstår en renovering av ekonomiska skäl, för till och med i badrummet finns det saker som man kan göra själv för att få ner kostnaden.

En stor del av arbetet när man ska helrenovera ett badrum är till exempel att riva allt det plumbing-840835_640gamla – kaklet från väggarna, mattan från golvet, handfatet, toalettstolen, duschkabinen och allt annat som helt ska bort. För detta krävs inte särskilda kunskaper eller en viss teknik – det går utmärkt att göra själv. På det sättet kan du spara många hundralappar på ett jobb som annars hade utförts av hantverkare som går på timme. Se bara till att diskutera med den entreprenör som sedan ska utföra själva renoveringen, så att du inte river för mycket.

Den totala kostnaden beror också till stor del på var du köper din badrumsinredning. På Swedmart.se hittar du ett stort utbud av badrumsmöbler, ofta till betydligt bättre priser än i den fysiska handeln. På det viset kan du få ner det totala priset av renoveringen markant.

Det som du däremot ska lämna till hantverkarna är att kakla om badrummet och att borra alla eventuella hål som ska vara i väggar och golv. Detta beror på samma anledning, nämligen att hantverkarna kan försäkra sig om att tätskiktet sätts på rätt sätt under kaklet, och att de hål som borras i tätskiktet blir täta, så att de inte orsakar en vattenskada senare. Många försäkringar kräver också att detta jobb utförs av en kvalificerad hantverkare för att eventuella skador ska täckas.

Vad gäller inredning i badrummet kan sägas att det generellt går bra att själv byta ut gammalt mot nytt om det står kvar på samma ställe – ett nytt badkar på samma ställe, ett nytt handfat på samma ställe och så vidare – så länge man är någorlunda säker på sin sak. Om man däremot ska flytta någon av dessa saker till en ny plats i badrummet måste man ta hjälp av rörmokare och andra specialister.

Comments are closed.